fbpx

Уникален византийски керамичен съд oткрит край Бяла

Уникален византийски керамичен съд oткрит край Бяла

Byala

Byala

Уникален византийски керамичен съд откриха археолози при разкопки край Бяла. Находката е намерена при проучване на жилище в късноантичната крепост на нос Свети Атанасий.

Съдът за готвене на пара датира от края на VI и началото на VII век и откритието се определя като рядък случай в българската археология.
Кермичният предмет представлява затворен съд, в който се налива вода, поставя се на огън и започва да създава пара, която излиза през малки дупки в капака. Археолозите го определят като предшественика на съвременните съдове за готвене на пара.

Находката е открита в жилище от 614 г., за което се смята, че е разрушено и опожарено. Обитателите му според археолозите не са успели да вземат със себе си голяма част от имуществото и предметите, които са изполвали в ежедневния бит.


Хипотезата на учените е, че това е било жилище на трапезид  /change бюро/. Там са открити около 150 медни монети, 2 златни монети, златарска везна и тежести за измерване на златни монети – екзагии.


Археологическите разкопки и проучванията в региона продължават.

Резервация и настаняване в хотели в Бяла

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.