fbpx
 

Откриха уникално златно сърце на над 1000 години във Велики Преслав

Уникално златна сърце на над 1000 години откриха при разкопки в старата българска столица Влеки Преслав. Предполага се, че богатото украшение е принадлежало на царица Мария – съпругата на цар Петър I, управлявал България между 927 г. и 970 г.  Бижуто най-вероятно е било орнамент към дреха. То  е с 5 цвята емайл – синьо, зелено, вишнево, бяло и слонова кост, които са върху 23-каратова златна подложка.

Предполага се, че уникалното сърце е част от Преславското златно съкровище. А всеки желаещ може да го види в историческия музей на града. Бижуто е намерено при разкопки край царската резиденция на Втората българска столица. Входът за разглеждането на руините и музея с многобройните експонати и съкровища струва 5 лв. Билетът за семейства с едно и повече деца е 10 лева. Има още отстъпки за ученици, пенсионери, студенти, хора в неравностойно положение.

Сред руините можете да разгледате освен основите на царския дворец, който и днес впечатлява с размерите си, владетелската базилика. Предполага се, че е построена по времето на княз Борис, който всъщност полага и основите на Велики Преслав и за 28 години успява да превърне Втората българска столица в проспериращ град, впечатляващ за времето си с площ, уредба и богатства.

Все още може да се види къде е била тронната палата в Дворцовия комплекс, както и представителните помещения, пред които са чакали чуждите пратеници да бъдат приети от владетеля. Можете да се удивите и на канализационната система, която опасва целия град, на патриашеската палата и дворцова църква. Банята, изградена през 9-ти век върху по-стара сграда със същото предназначение, е била отоплявана със система за горещ въздух.

Преди да стигнете до едно от най-впечатляващите сгради – Кръглата църква, трябва да минете покрай площада с фиалата. Въпреки че от нея са запазени само основите тя е свидетелство за добрата архитектура на българите от това време. Представлява декоративен басейн с формата на осмостен, който се е захранвал чрез сложна система с вода. От върха на възстановената Южна порта и нейните кули пък можете да се насладите на гледка към града и да си представите как е изглеждал градът преди столетия.

До стената може и днес да се види какво е било разположението на търговските помещения, а по пътя за църквата и останки на езически храм. Безспорно обаче най-впечатляваща е Кръглата църква, наричана още златна.  Предполага се, че по блясък и великолепие тя е превъзхождала дори  „Света София“ в Константинопол.  Името на храма идва от факта, че е била богато украсена и отдалеч се виждал блясъка й.

Църквата била с богати резбовани мраморни плочи и корнизи, облицовки от рисувана и стъклена керамика и дори позлата. Подът изглеждал като пъстроцветен килим, заради мозайката от цветни мрамори, подредени в геометрични композиции. По каменните й стени са открити рисунки, гръцки имена на светии и текстове на глатолица и кирилица. В колоните пък били инкрустирани златни кръстове. За да си представите великолепието на храма обаче трябва да се разходите до Велики Преслав.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.