fbpx
 

Вярващи молят за здраве с уникален ритуал в Благоевград

Вярващите молят за здраве с уникален обичай в Благоевград. Единствено в града се провежда ритуал, при който стотици буркани мед се нареждат във формата на кръст, за да се измоли добра година от Свети Харалампий. Празникът на християнския светец 10-ти февруари е и ден на пчеларя, тъй като Свети Харалампий покровителства производителите на мед.

В храма „ Въведение Богородично“ в Благоевград всяка година на този ден всеки производител носи буркан от своя мед. Върху наредените под формата на кръст буркани се палят свещи. После през цялата година трябва да се яде по лъжица от магическия мед, за да сте здрави, гласи поверието. Легендата гласи, че светецът вързва всички болести и не им дава да тормозят хората.

Изключение не прави дори чумата, която Свети Харалампий успял да спре. На този ден сутрин всяка жена изпича обреден хляб и три малки кравайчета и ги носи заедно с паничка мед да бъдат осветени в църквата. Питата се раздава за здраве, а с меда се мажат челата на децата, за да не боледуват през годината.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.