fbpx
 

Най-вкусната морска храна във Варна е в ресторант Буната

Ако искате да хапнете прясна и добре приготвена морска храна, най-доброто място за това във Варна е ресторант Буната. Въпреки, че не се намира досами вълните, както преди години, заведението продължава да омайва своите клиенти с майсторски приготвени риби, морски дарове и супи. Ако искате да го посетите трябва да отидете до улица Брегалница в морската столица. Паркингът е отстрани ресторанта и е само за клиенти на заведението.

Менюто е богато и можете да изберете всичко от него. Ние обаче ви съветваме да се обърнете към сервиторите за съвет. Без да ви лъжат те веднага ще ви съобщят коя риба е прясна, като ако уловът не е от днес, а от два три дни – също ще ви кажат. Естествено можете да поръчате и замразена риба, но няма да ви я продадат за прясна, а ще знаете, че е такава.

Но ако държите на прясна риба ще можете да си харесате от наличностите. Ние лично препоръчваме да пробвате калкан. По-вкусен не сме яли нито в България, нито извън нея. Можете обаче да пробвате също писия, лаврак, ципура, паламуд, карагьоз, кефал, сафрид, цаца, сом, шаран и всичко останало, което успеят да хванат в мрежите си рибарите от региона. Естествено не липсват и морски дарове – миди, скариди, калмари.

Повечето от рибите са от Черно море, но не липсват и от съседните морета. Единственото условие при избора е уловът да е пресен и да е разрешен за хващане. Препоръчваме още рибена супа, която е върха на кулинарното изкуство и както повелява традицията в бистрата чорба има няколко вида морски обитатели. Сервира се с препечен черен и бял хляб. Едно от най-поръчваните мезета е тарама хайверът. И всичко това можете да гарнирате с избрани питиета.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.