fbpx

Варна бе домакин на най-голямото и престижно морско събитие

Варна бе домакин на най-голямото и престижно морско събитие

През периода 30 април и 3 май 2014 г. във Варна се проведе SCF Black Sea Tall Ships Regatta –  най-голямото и престижно ветроходно морско събитие.  То води своето начало още от 1956 година, от Великобритания. Създателите и организиторите му се събират около идеята, че организирането на такъв вид състезание ще спомогне на младите хора от цял свят да създават дружески взаимоотношения и да развиват приятелски контакти.

И именно тази идея осигурява на събитието дългогодишна популярност и слава. Вече 58 години регатата „Тол Шипс Исторически морета” се провежда всяка година и в нея вземат участие ветроходни кораби не само от Европа, но и от други континенти. Първоначално регата е носила името „Къти сарк“, което е  било заимствано от единствения оцелял до наши дни британски класически клипер, построен преди повече 145 години, а днес закотвен в Гринуич и е една от най-интересните туристически атракции. За първи път през 2010 година България посрещна като гости ветроходите,  които участват в състезанието и тогава събитието привлече над 300 000 посетители.

През тази година, за първи път, регатата се проведе изцяло в акваторията на Черно море. В състезанието се включиха пристанище Варна, румънското пристанище Констанца и руските Сочи и Новоросийск. Официалната част на регата бе открита от олимпийската шампионка на България по гребане Румяна Нейкова.

В състезанието участваха над 25 ветрохода, девет от които от най-престижен клас. Сред тях е и руската баргентина „Седов“, която през 1991 и 1995 години два пъти печели регатата „Къти сарк“. Всички кораби, докато бяха на територията на пристанище Варна, предизвикаха огромен интерес от страна на варненци и посетители на града.

Събитието бе съпътствано от различни концерти, състезания и атракциони. Проведе се и парад на екипажите, който бе наблюдаван от огромно количество жители на града и туристи, пристигнали специално за събитието. Според някои източници гости на регатата достигнаха около 500 000 души.

Патрон от българска страна е президентът Росен Плевнелиев, на пристанищата в Новоросийск и Сочи ще бъде руският президент Владимир Путин, на пристанището в Констанца се очаква румънският им колега Бъсеску.

България е представена с два ветроходни кораба „Калиакра“ и „Роял Хелена“. В последния ден на регата, 3 май ще се проведе парад на ветрилата, по време на който участващите кораби преминаха в близост до варненския бряг, за да покажат величието и красотата си.

България, почивка във Варна

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.