fbpx

Варненските музеи са готови да посрещнат туристите и гостите на града през сезон ‘Лято 2012’

Варненските музеи са готови да посрещнат туристите и гостите на града през сезон ‘Лято 2012’

Археологически музей - Варна

Археологически музей - Варна

През летен сезон 2012 варненските музеи ще посрещнат туристите и гостите на града  реновирани, с обновени експозициии и модерна визия.
Археологическият музей на Варна е с реконструирани зали с атрактивен дизайн и модерно интериорно осветление. Мултимедия и образователни табла  ще предлагат допълнителна информация за отделните исторически периоди на Варна и Варненския край.  Посетителите ще могат отново да се докоснат до красотата на Панагюрското златно съкровище, което ще бъде изложено от юни до септември, както и да се насладят на  великолепната гръцка рисувана керамика от Созопол.


Единствено непроменена остава залата с иконите, но експозицията там е сред най-добрите в България. По нов начин ще бъдат представени и експонатите на  Варненския халколитен некропол. За първи път в зала „Север“ ще бъде изложена една от най-богатите сбирки от средновековно оръжие в България – „Въоръжение от Възраждането и ново време“.


На втория етаж на музея в 10 зали ще бъде мащабно  представена Средновековна Варна с обособени Зала за религиозните обичаи и практики и Съкровищница. В нея ще бъдат изложени най-добрите образци на златарското изкуство от XIII-XIV век, открити в  Долище, Евксиноград, Шкорпиловци и др. Експозицията се състои от над 100 накита от злато и сребро – уникални диадеми, пръстени, огърлици, обеци, мъжки колани от златотъкана коприна.

Варненският музей притежава и най-голямата колекция от средновековни паметници на металопластиката и ювелирното изкуство в Североизточна и Източна Европа.

Резервация и настаняване в хотели във Варна

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.