fbpx
 

Вароша – старият град на люляци и котки

Есента облича стария град на Ловеч Вароша в нова премяна и го прави дори още по-привлекателен за туристите заради съчетанието на златните цветове на сезона с възрожденската архитектура от срадата на 19-ти век. За да достигнете до квартал Вароша, който обявен за архитектурано-исторически резерват преди близо 50 години, първо трябва да минете през символа на Ловеч – покритият мост, построен от майстор Колю Фичето, единствен на Балканския полуостров.

Когато преминете покрай дюкяните със стари занаяти, също като едно време, навлизате в квартала, в който търговците всъщност живеели. Техните къщи са специфично построени, с лице към вътрешния двор, защото магазините били на покрития мост и нямало нужда чужди очи да надничат в къщите. Днес като пухкави стражи на тези къщи гордо се разхождат добре гледани и гальовни котки, които ви водят от забележителност на забележителност и нежно се отъркват в краката ви.

Все още можете да видите прословутите дървени чардаци. Те приличат на съвременните тераси, но са покрити най-често отгоре и отстрани, а през зимата го затваряли както днес са облечени балконите на част от блоковете. На кьошковете се събирали семейството и гостите, гледали кой минава по улицата и го коментирали. Също като в съвремените кафенета на главните градски улици.

Докато се разхождате по калдаръмените улички неусетно можете да стигнете до десетки забележителности, разположени само на една ръка растояние. Над квартала се извисява Средновековната ловешка крепост, от която започва Второто българско царство. По-ниско е църквата „Света Богородица“, в която като дякон е служил Апостолът на свободата Васил Левски заедно с поп Кръстю, за когото историците предлагат все повече доказателства, че не е предал Левски. А в непосредствена близост до нея се намира музеят на революционерът, в който се пазят документи и предмети, свързани с живота му и личното оръжие на Левски.

Сред забележителностите на Вароша е старата градска баня Дели хамам, която днес е превърната в интерактивен музей на водата. Дори детската градина Мария Сиркова се помещава в сградата на стар хан. Докато се разхождате ще минете и покрай къщите на членовете на Ловешкия революционен комитет, основан от Васил Левски. В стария град се помещава и галерията на Димитър Казаков – Нерон, предстои отваряне и на такава на Никола Манев. Така че имате много причини да посетите Вароша, да хапнете вкусно в едноименната механа и да се потопите в една друга епоха. А ако искате да разберете защо Ловеч е наричан Града на люляците, посете го през май, за да усетите уханието и цветовете на Стария град.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.