fbpx
 

Велико Търново празнува със Звук и светлина

На 22-ри март Велико Търново ще отпразнува празника на града. Датата не е избрана случайно. През тази година на 22-ри март се навършват 787 години от победната битка на цар Иван Асен II при Клокотница. Тогава българската армия разгромява войските на епирския деспот Теодор Комнин.

Празникът започва с тържествена литургия още рано сутринта в 7: 30 часа, която ще бъде отслужина в църквата „Св. 40 мъченици“ от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартат „Ангелски гласове“.  В 9 часа ще бъдат поднесени цвтя на съркофага на цар Калоян в двора на църквата. След което във храма ще бъде прочетени слова от Асеновата колана, посветена на успешната битка при Клокотница, а кметът на Велико Търново Даниел Панов ще произнесе слово. И ще бъде извършен водосвет за здраве и благополучие.

Следва празнично шествие от църквата до общината.В 10:30- пред нея тържествено ще бъдат издигнати значената, а кметът на Велико Търново ще произнесе и нова реч. В 11 часа започва празничния концерт с участието на Руслан Мъйнов, формация „Петте сезона“, детската група „Пеещи канбанки“ и фолклорен ансанбъл „ Искра“.  Следват други тържествени прояви, а в 13: 30 и нов концерт, този път с изявени местни изпълнители. През целия ден, от 10 до 18 часа, в парк „Марно поле“ е предвидена анимация за малки и големи

За гоститe на Велико Търново е предвидена и безплатна туристическа обиколка, която започва в 14:00 часа от площад „Цар Асен I“ и приключва три часа по-късно. Маршрутът преминава през Асеновата порта, квартал „Асенов“, църквите „Св. Йоан Рилски“ и „Свети Първоапостоли Петър и Павел“, Владишкия мост, църквата „Св. Георги“, манастирът „Великата лавра“ и приключва при църквата „Св. 40 мъченици“.

В 16:30 е предвидено подгряващо парти за купона в Европейския информационен център, като час по-късно присъстващите отиват до площад „Цар Асен І“. Именно на площада е и кулминацията на честванията. В  19:50 ч. Там ще бъдат пуснати светещи хартиени фенери в небесата, а от 20:00 часа всички желаещи ще могат напълно безплатно да се насладят на аудио-визуалния спектакъл „ЦаревградТърнов- звук и светлина“. Празникът ще завърши с огнени фойерверки.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.