fbpx
 

Вила Армира е построена от тракийски аристократ

Безспорно една от най-впечатляващите запазени постройки у нас от времето на Римската империя, която разказва за живота и обичаите преди столетия, е вила Армира. Забележителността се намира едва на 4 километра от Ивайловград и през последните две години е затворена за туристи, като се очаква европейският проект за консервация и реставрация да приключи съвсем скоро и през юли 2023 г. вилата да бъде отворена отново за посетители след близо три годишно прекъсване. Със сигурност си заслужава да посетите уникалният дом, изграден през 1-ви век след Христа. За да провокираме интереса ви, ще ви разкажем в аванс за това защо си заслужава вилата да бъде част от следващия ви туристически маршрут в България.

Първоначално вила Армира е построена от тракийски аристократ или цар през втората половина на 1-ви век след Христа. Вилата всъщност била част от поземлено владение. През следващите 4 века, в които е обитавана, вилата се разширява и доукрасява многократно, за да може днес да бъде обявена за най-богатия частен дворец от римско време. Внушителната двуетажна сграда заема площ от над 2100 квадратни метра, има панорамна тераса и освен спалните за домакините разполага и с приемна, зала за пиршества, стаи за гости, работни помещения и собствена баня. След разширенията през вековете площта й се увеличава с близо една трета.

Горгона Медуза пазела богатата римска вила от зли очи и помисли

И днес сградата смайва с уникалната си украса от мраморни капители и мозайки. Може би, за да остане близо 2000 години запазена, вила Армира е разчитала и на образа на Горгона Медуза, който е пазил античната римска вила и нейните обитатели от зли очи и беди. Именно каменни глави на медузи на дъното на басейна, както и образът на Горгона Медуза, запечатан в мозайка на пода, са сред най-интересните за посетителите.

Вила Армира има цели 22 различни и богато украсени помещения. Басейнът е разположен на първия етаж, в центъра на сградата. Той бил с размери 7 на 11 метра и дълбочина от 1,60 метра. Дъното му било покрито с мозайка, а стените с бял мрамор.

Подът на околните помещения, както могат да видят и днес посетителите на античната вила, са украсени с мозайки с флорални и геометрични мотиви. Сред повтарящите се символи е свастиката – символ, който се очаквало да доведе богатство и просперитет в дома. Целият първи етаж е бил облицован със съвършено изработени мраморни плочи и пана, покриващи стените на коридорите и всички представителни помещения от пода до тавана, както и самия басейн. Безспорно най-интересната мозайка обаче е тази с изображенията на собственика и двете му деца – момче и момиче. Тя се намирала в спалнята на богатото семейство и е единственият запазен портрет върху мозайка от римската епоха, намиран у нас.

На първия етаж били още залата за пиршества, приемната на господаря, спални, баня по римски образец и други жилищни помещения. Вторият етаж бил запазен за още спални и работните помещения на жените. Вилата се отоплявала от подово отопление. Подът бил вдигнат върху равно отдалечени керамични тръби, между които циркулирал топъл въздух от специално изградени за целта пещи.

Богатата украса на дома се дължи и на факта, че през първата половина на 2 век към вила Армира е създадено художествено ателие, в което добивали и обработвали бял мрамор, а в него били поканени да работят майстори от Афродизия в Мала Азия – град, известен с най-голямата през римската епоха скулптурна школа в света. След цялата тази слава животът на вила Армира приключва безславно. През втората половина на четвърти век частният римски дворец е опожарен и разграбен. По-късно е сринат до земята от опустошително земетресение, преди да бъде открит за поколенията отново през 1965 г. и да върне старата си слава.

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.