fbpx
 

В Йоглав викат благоденствието с камила

На 20-ти януари жителите на ловешкото село Йоглав ще прогонят злото и ще повикат благоденствието с обичая „Камилата“. Началото на веселбата е от 10 часа пред кметството в селото, но не закъснявайте, защото събитието продължава едва около 15-ина менути. След това маскираната дружина обикаля къщите в селото, за да измоли с веселба и закачки щастлива следваща година. Празникът се организира на стария Ивановден, а според местните традицията датира от основаването на селото още преди над 500 години.

Всяка година той бива възкресяван от група самодейци от местното читалище „Пробуда 1926“. Те пристигат заедно с камила, направена от дърво и облечена в черги. Маскираната дружина представлява войската на камилата, която пристига от далечен „Арабастан“  и изиграва малък закачлив театър пред кметството. В групата освен главният герой – камилата влизат още водачът й, лекар, поп, циганка – врачка, баба, дядо, писар, музиканти, двама носачи на камилата и разказвач, който предава с думи сюжетът на преставлението

След като изиграе няколко скеча малката маскирана група тръгва из селото, за да обиколи всяка къща и да я благослови заедно с обитателите  й. Местните от своя страна даряват дружината с вино, хляб, суджуци, ракия, терлици и въобще кой каквото има. В последните години жителите на Йоглав даряват на максираната весела група и пари.

Post Tags
Сподели статията
Автор

atanas_ktastev@dpbweb.com

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.