fbpx
 

Марсоход и виртуална реалност в София Тех Парк

Любознателните софиянци имат уникален шанс да се запознаят по забавен начин с най-новите световни научни достижения в Европеската нощ на учените. От 17 до 22.30 часа на 29-ти септември София Тех Парк ще отвори врати за деца и възрастни, които искат да се потопят във виртуалната реалност, да проследят битка с роботи, да научат повече за марсохода или просто да научат повече за света, който ни заобикаля.

Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии. Инициативата през тази година ще се проведе в над 250 града в Европа и по света. В нея ще се включат и 11 български града – Благоевград, Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София и Стара Загора.

В столицата учените от 11-те лаборатории на София Тех Парк ще представят работата си, а всеки ще може да научи любопитни факти. Входът за посетителите е напълно безплатен. Най-малките ще могат да оцветяват бижута във формата на различни бактерии и да изработват модели с пластелин. Всеки любознайко ще има шанса и да научи повече за лечебните и ароматни растения.

Освен това посетителите ще имат късмета да видят суперкомпютъра на София Тех Парк в действие и да присъстват на демонстрация на работата му. Ще бъдат представени и различни възможности за пресъздаване на виртуална и разширена реалност. С помощта на Oculus Rift гостите ще могат да се потопят във виртуална среда, в която с Leap Motion ще контролират гравитацията и ще създават и взаимодействат с геометрични фигури.

С възможностите на разширената реалност посетителите ще превърнат статично 2D изображение в 3D интерактивен обект. Ако се включите в Европейската нощ на учените ще можете да се запознаете и с хуманоидния робот ЕСИКА. Както и да проследите битки с бойни роботи, робот марсоход и да се включите в обучение по Лего роботика.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.