fbpx
 

Раздават ваучери за 210 лева за почивка в България

Безплатен ваучер на стойност 210 лв. да получи всеки, който се е осигурявал за пенсия поне 12 месеца през последната година и половина. Това предлагат депутатите Валери Симеонов, Христиан Митев и Валентин Касабов от Обединени патриоти. Те са внесли искане за промяна на Закона за извънредното положение. За да се възползвате от талона обаче ще трябва да направите резервация за поне една седмица в роден хотел или къща за гости. Ако сумата не покрива стойността на цялата почивка туристите ще трябва да доплатят от джоба си.

Sea

Всеки ученик също да получи ваучер на стойност 100 лева, които могат да бъдат ползвани за организирани зелени училища или образователни ваканции, предлагат още депутатите. Идеята е и двата типа ваучери да са валидни до края на следващата година. Народните представители искат още през това лято всички плажове да са безплатни, като концесионерите и наемателите им бъдат осбободени от половината дължима такса към държавата.

Да се намали и ставката на ДДС за всички туристически и ресторантьорски услуги до края на 2021 г., предвижда още предложението. В момента 9% е ДДС-то само за пакетите, които включват хотелско настаняване, а за останалите туристически услуги данъкът е 20%.

Освен това до една година след края на извънредното положение общинските съвети да могат да приемат по-ниски и дори нулеви ставки на туристическия данък, предлагат депутатите.

Вместо да доплаща 40% от заплатата на своите служители, за да се възползва от държавната помощ по мярката 60/40, депутатите предлагат възнагражденията на работниците да бъдат намалени с частта, дължима от частниците в туризма, но ако те поемат ангажимент да не освобождават персонала за срок от поне една година. При това мярката да може да се приложи за едва една трета от служителите, предлагат народните представители. Ако уволни работниците преди изтичането на този срок, собственикът ще трябва да връща получените от НОИ пари за заплати на служителите му. По този начин ще бъдат запазени работните места, а браншът ще може да се възстанови по-лесно от кризата, пише в мотивите на депутатите.

hotel azalia

Народните представители предлагат при разпределяне на помощта по всички финансови схеми за подпомагане на бизнеса хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти да се възползват с приоритет. За изпълнението на всички предложени мерки ще са нужни около 700 млн. лв. от държавния бюджет, са изчислили вносителите.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.