fbpx
 

Запознайте се с лешоядите край Долно Озирово

Ако искате да надникнете в ежедневието на белоглавите лешояди, запазете си 2-ри септември в програмата. На тази дата експертите от Дирекция Природен Парк Врачански Балкан и Дружеството за защита на хищните птици организират екскурзия до местообитанието на грабливите птици в района на село Долно Озирово.

Ентусиастите, които се включат ще могат да наблюдават белоглавите лешояди в района на площадката, от която птиците получават даром безплатен обяд и вечеря. Да ги видите в близост до адапционната клетка и в полет над скалите на село Долно Озирово. Поводът за визитата е международният ден на лешоядите.

Всеки, който иска да се включи трябва в 8 часа на 2-ри септември да е на сборния пункт в центъра на селото. Преди да стигнете до царството на лешоядите ще трябва да изминете пеша 8 километра. Естествено трябва да сте облечени в ходходящо облекло, да имате обувки да планински терен, дъждобран, вода, храна и по възможност бинокъл.

Белоглавите лешояди са най-големите птици, които се срещат на територията на природен парк Врачански Балкан. Размахът на крилата им достига до  2, 70 метра. Този вид е включен в Червената книга на България и паркът е едно от малкото места за наблюдение на белоглав лешояд в България.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.