fbpx
 

Вади Рум – скритият главен герой в кино лентата Дюн

Феновете на фантастиката едва ли са пропуснали да видят на голям екран филмът по едноименния роман на Франк Хърбърт – „Дюн“. Обявенията за един от най-добрите научнофантастични романи, като че ли не можеше да открие по-добро място за да се превърне в екранна реалност от йорданската пустиня Вади Рум. Безкрайните червени, жълти и оранжеви пясъци и дюните са именно мястото, на което се добива прословутата „подправка“. Ако и вас са ви вдъхновили сцените от „Дюн“, спокойно можете да стегнете багажа и да се впуснете в приключението.

Сцените с изгревите и залезите не са кино измислица и можете лично да се убедите в безкрайната и безбрежна красота на Вади Рум, ако си подарите поне една нощ в лагер под безбройните звезди сред тишината на безкрая.Още повече, че вече има редица изгодни оферти. Ако държите на качеството, можете да си изберете някоя от програмите на туроператора Абакс. Фирмата не работи с крайни клиенти, но програмите й се предлагат в цялата страна. Качеството се гарантира от факта, че българската компания е тази, която организира всичко от А до Я по програмите – чартърни директни полети, сафари тур, гмуркане в Червено море, екскурзии до Петра, Джераш и Мъртво море, настаняване в изпитани хотели, които се подбират в партньорство с местния туроператор Травко, който е партньор и на германската фирма ТУИ.

Вади Рум не може да се опише с думи, но се оказа, че докато всички са очаквали величието на Петра, именно пясъците и каменните форми в различни цветове, които се сменят според силата на слънчевите лъчи и пътя на облаците, е впечатлил повечето хора, които са пътували до и в Йордания. По време на джип сафарито ще усетите свободата и ще разберете защо хората, които живеят в пустинята отказват да я напуснат, въпреки трудностите на ежедневието.

Естествено съвременните пустини лагери, предназначени за туристите предлагат най-различни екстри. Според бюджета си можете да бъдете настанен в нещо като бунгало, макар и направено от бетон и облечено в традиционни черги с течаща вода в банята и европейско обзавеждане. Ако сте склонен да платите повече можете да наемете и такова с външно закрито джакузи или пък да спите в модерните напоследък балони, част от които са с джакузи вътре. Освен „Дюн“ във Вади Рум са снимани още „Марсианецът“ , „Лорънс Арабски“, „Аладин“, две от сериите на „Междузвездни войни“ – Rogue One и Епизод IX.

 

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.