fbpx
 

Коледари се надиграват в Ямбол

За поредна година в Ямбол ще се проведе най-голямото надиграване на Коледари. Събитието има конкурсен характер. Тази година сили в състезанието ще мерят дванайсете най-добри състава.  Те са подбрани на база на това дали представят автентични обичаи и традиции, как е подбрано облеклото им, танците, подбора на песни и благословии, артистичността на изпълнителите и музикалния съпровод.

Коледното тържество на сцената в Градския парк на Ямбол ще започне с   концерт на Фолклорен ансамбъл „Сливен“. В 12.40 започва Тържествената Рождественска церемония с участието на кмета на Ямбол Георги Славов и Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. Самото състезание на коледарските групи е с начален час 13 часа.

Според поверието всеки момък трябва да е коледар поне веднъж в живота си, в противен случай никога няма да намери своята любима и да се ожени. Единствено водачът на групата е женен. Традицията повелява коледарите да обиколят махалата веднага след полунощ. Те благославят домовете, на които гостуват, а в замяна домакините им дават храна.

Коледарите имат специална песен за всеки от домакинството, за дома и за стопанството. Първата задължително е за домакина, след което се изпълнява песен за всеки отделен член от семейството и се нарича благоденствие на къщата. Освен всичко останало, което дадат стопаните, коледарите получават и краваи, направени от момите за любимия ерген.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.