fbpx
 

Откриха стени на римска крепост на 1700 години в Германия

Останки от римска крепост, изградена преди 1700 години, за да предпазва от нападения на германски племена, откриха археолози под калдъръмена улица в град Аахен, съобщава сайтът Лайфсайънс. За съществуването й археолозите предполагат от близо 100 години, но доказателства за съществуване на защитната стена са открити едва при неотдавнашни разкопки.

„Начинът, по който е построена стената, не оставя никакво съмнение, че трябва да е от римски произход“, каза Доната Кириц, археолог и собственик на sk ArcheoConsult, фирмата, която ръководи разкопките пред изданието. „Подобният на бетон хоросан и изборът на скала е типичен за римския период. Освен това размерите и начинът, по който е изградена основата, се различават от техниката, използвана през средновековието.“

Самата стена датира от около 3 век. Сегментът, който е открит, е с дължина около 7 метра и ширина от близо 90 сантиметра. Каква е цялата дължина на защитната стена към момента не е известно. Археолозите смятат, че стената може да е била построена в кръг, защитаващ града.

Заглавното изображение е илюстративно.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.