fbpx
 

Звук и светлина безплатно във Велико Търново за 3-ти март

Спектакълът „Звук и светлина“ могат да гледат абсолютно безплатно всички жители и гости на Велико Търново на националния български празник 3-ти март, който чества освобождаването на страната ни от османско робство. Началният час на феерията от светлини,  които обгръщат крепостта Царевец е 20 часа.

Площад „Цар Асен“ пред твърдината ще бъде осветен и озвучен, така че всеки изкушен от красотата на менящите се цветове и историята на България ще може да наблюдава шоуто безплатно.  Не е за пропускане съчетанието между драматична музика, лазерни лъчи, разноцветни светлини, светкавиции звук от камбани,  с които за първи път през 1985 –та година се отбелзяват 800 години от възстанието на Асен и Петър.

На празника на града – 22-ри март се очаква да бъде дебютното излъчване на новия светлинен спектакъл на Велико Търново, който ще накара Царевец да оживее  – „Асеневци“. Той ще разказва за мощта и разцвета на старата столица по време на Второто българско царство.  Сюжeтът на шоуто ще разказва за царете от Петър и Асен до Калоян, като специално внимание ще се обърне на времето на цар Иван Асен II.

На 9-ти март 1230 г. владетелят разгромява император Теодор Комнин, а мощта на страната достига величието по времето на златния век и управлението на Симеон Велики. Новото шоу ще разказва славното минало чрез думите на диктор, но са предвидени и субтитри на различни езици. Очаква се първото представление засега да е върху макет на крепостта, тъй като общината ще кандидатства за финансиране на шоуто чрез еврофондовете.  Една от идеите е то да се излъчва и на хълма „Трапезица“ , за да бъде спектакъла още по-величествен.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.