fbpx
 

Водата от кладенеца на Свети Димитър Басарбовски лекува край Русе

Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир у нас. Намира се на 10 километра от град Русе, в долината река Лом. Както повечето свети места у нас и тук според вярванията се лекуват хиляди болести и се измолват чудеса. За целта трябва да пиете вода от кладенеца в двора на манастира, който според вярванията е дело на самия светец Димитър Басарбовски, на когото е кръстен и манастира.

Историята на скалната обител започа през 13-14 век, по времето на Второто българско царство. В скалните ниши се оттеглили първи монаси-исихасти, които вярвали, че уединението и молитвата са най-добрият път към Бога. Постепенно мястото се разрастнало и се превърнало в манастир. Няколко века по-късно тук прекарва живота си и свети Димитър Басарбовски. Казват, че приживе благочестивият монах не бил известен.

30 години след смъртта си обаче се явява в съня на една местна девойка и дава указания как да бъдат намерени нетленните му мощи. И до днес те се смятат за чудодейни и са много почитани както в България, така и в Румъния. Първоначално мощите на светеща били в манастира, но владетелят на Влахия пожелал да ги вземе. Натоварили мощите на светеща на волска талига, но колкото и да опитвали да подкарат конете не успели. След като ги сменили с други животни и отново не успели- оставили мощите в манастира.

По-късно, по времето на Руско-турската война те били натоварени, за да бъдат пренесени в Русия. Пътят обаче минавал през румънската столица Букурещ, в която хората умирали от върлуващата чума. Щом мощите влезли в града, болестта избягала от него. Затова и румънците измолили мощите да останат в Букерещ и днес всеки може да им се поклони в Патриаршеската Катедрала „ Св. Равноапостоли царе Константин и Елена“.

Според вярващите обаче дори и да се помолите на Св. Димитър в манастира край Русе, молбите ви ще бъдат чути. Това не е единствената причина да се разходите до Басарбовския манастир. Интересно е да се изкачите по каменните стъпала до църквата в скалите. Дървеният й иконостас е изработен през 1941 г., а до него е изложена икона на Св. Димитър Басарбовски в цял ръст. Казват, че иконота също е чудотворна. Интересна е и пещерата-гробница на монах Хрисант.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.