fbpx
 

Игри с дини в Салманово

Динята е един от плодовете символ на лятото. Вместо просто да се насладите на вкуса на сочните любеници на 28-ми август в Саламаново, можете да се включите и в различи игри и забавления, свързани със сладките плодове. Тогава в шуменското село се провежда Празникът на динята.

Можете да участвате в състезания по надяждане с диня, носене на най-много дини под една мишница, хапване със завързани очи, надплюване с динени семки или пък скачане на въже с дини в ръце. Ако сте майстор в извайването на причудливи форми и животни от диня, включете се в конкуса за изработване на динени фенери.

На празника се провежда и състезание между производителите за най-голяма и най-малка диня. Майсторите на словото ще премерят сили в литературния конкурс „Динята“. Владетелите на черпака пък могат да се пробват в състезанието за най-вкусна плодова салата с диня. Децата пък могат да се пробват да направят бостанско плашило.

Празникът е съпътстван от богата фолклорна програма. Традицията за провеждане на фестивала датира от края на 80-те години.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.