fbpx
 

Прогноза за времето декември 2023

Уважаеми дами и господа,
Изразяваме силното си възмущение и несъгласие с начина, по който днес в предаването „Тази сутрин“ на БТВ, климатологът проф. Георги Рачев представи прогнозата за времето през месец декември. Съвсем резонно, тази информация е изключително важна, защото на нейната достоверност се базира целия обществен живот, предвиждат се условията, които евентуално биха създали затруднения в трафика, вземат се предварителни превантивни мерки и т.н. Но едновременно с това, тази предварителна прогноза влияе и много силно върху личните планове на хората за почивки и пътувания. В навечерието сме на новия зимен туристически сезон. Зимните ни курорти отдавна са готови да посрещнат своите гости, както от страната, така и от чужбина. На 7-ми декември ще бъде открит официално зимния сезон в к.к. Боровец. Буквално дни ни делят от този старт. В този смисъл изключително недопустимо бе изказването на проф. Рачев, че в курортите ни няма сняг, че цитираме: ….в Пампорово под 1500 м. скиорите няма да видят нищо“, че „ ….в Боровец е същото положение и че условия за качествени ски ще има най-рано след две седмици…“, че предстоящата прогноза за месеца е едва ли не неподходяща за зимен туризъм. Това определено е анти българска политика по отношение на туристическия ни сектор. Подобна беше ситуацията и в началото на летния туристически сезон тази година, когато на хората се внушаваше, че лятото ще бъде дъждовно и това със сигурност е отказало не малко потенциални гости. Задаваме въпроса – кому е нужно да се отклоняват туристите от нашата страна и с подобни твърдения да се насочват към чуждите курорти?! Вредно е да се допускат такива изказвания в национален ефир, освен ако не целят „лични интереси“ в туристическия сектор!
В курортите ни в момента има сняг. Освен това оръдията за изкуствен сняг работят и са в готовност да предоставят необходимите зимни условия за ски спорт. Пистите съвсем скоро ще бъдат пуснати. Условията ни – и като материална база и като природни дадености са перфектни, но за съжаление само в България за пореден път туризмът се обезценява, на индустрията се пречи по всякакви възможни начини и вместо да се рекламираме и да привличаме все повече чуждестранни гости, ние допускаме подобни внушения да се разпространяват безпрепятствено.
Уважаеми дами и господа,
Настояваме за прецизност и точност в поднасянето на информацията и адекватна реакция и опровержения, когато някой си позволи да неглижира и пречи на някой от икономическите ни отрасли.

Оставаме с уважение
Георги Николов
Председател на УС
на Българска туристическа камара
01.12.2023 г.

Сподели статията