fbpx
 

Съпреживейте уникалните сватби в село Рибново

Едни от най-интересните сватбени традиции, запазени в България са тези в село Рибново. Обичайно сватбения сезон в помашкото село започва през декември и приключва през март, така че все още имате шанс да се потопите в традициите. Най-голямата атракция в селото са боядисаните в бяло лица на булките, символ на чистотата на девойките.

Върху пластовете от бял крем се облепват искрящи в различни цветове пайети, с които се разкрасява лицето на булката. Според легендата чрез тях съпрузите се научават на нежност докато ги свалят една по една от лицето на избранницата си. Традията повелява на сватбата да се покани цялото село. А чеизът на булката, който често е изработен от сръчните й ръце, виси с дни по дуварите на къщата.

Тъй като оградите не могат да се справят с тежестта на разнообразните шалвари, черги, килими, одеала, покривки, забрадки, дрехи и предмети, за тях се строят специални дървени конструкции, върху които да се окачат. Хората в Рибново работят от сутрин до здрач неуморно, за да могат да оженят дъщерите си подобаващо. В противен случай това би накърнило честта на рода.

Булката се окичва с нанизи от пари, които получава като подарък и с които младото семейство трябва да започне подобаващо живота си. При първото представяне на семейството, белосаната и облепена с пайети булка стои мълчаливо до своя избранник със затворени очи, за да не завиди някой на хубостта и богатството й и да я урочаса. В това време цялото село наблюдава двойката и им се радва.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.