fbpx
 

Отварят Западната порта на София

Археологическия парк „Западна порта на София“ ще бде открит официално за посетители на празника на българската култура и писменост 24-ти май. Церемонията ще започне в 12:30 часа и ще включва демонстрации на антична екипировка. Входът към страта порта на града ще е от страната на ул. „Княз Борис I“.

Археологическият обект се намира между „Георг Вашингтон“, „Княз Борис I“, „Пиротска и бул.“Тодор Александров“. Тя става достъпна за посещения след мащабен проект за консервация, реставрация, експониранe и благоустрояване. Западната порта е обявена и за исторически културна ценност от национално значение.

Проучването й започва през далечната 1974 г. от екип на Музея за история на София с ръководител Магдалина Станчева. На този етап са разкрити, проучени и експонирани част от западната крепостна стена, северната кула от портата, части от главна антична улица, северозападна ъглова триъгълна кула, античен канал, постройки във вътрешността на укрепения град и фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част.

Археологическите артефакти в обекта са от 2-ри до 15-ти век. Предстои археологичекският парк да бъде проучен в източна посока. Озеленяването и благоустрояването на обекта пък дава възможност запазната порта на крепост Сердика да е домакин на различни културни съития. Западната порта на София помни стъпките и на не един римски император, а Константин Велики при посещенията си в Сердика, която наричал своя Рим, обичал да отсяда недалеч от нея.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.