fbpx
 

Белите кукери в Странджа са без маски

За разлика от останалите кукери и сурвакари в страната, които гонят злите сили в края на зимата, тези в Странджа са без страшни маски на лицата. Наричаните още бели кукери са облечени със седем като овчи кожи, а лицата им са намазани в черни сажди. Ако искате да съпреживеете част от ритуала и традицията, посетете Кукеровдев в село Кости на 26-ти февруари.

Белият кукер в ритуала е само един, а Типични за селото и района са и така наречените парцалени кукери – мъже, обвити в най-различни разноцветни тъкани, които обогатяват празника с много чувство за хумор. Те са маскирани като млада мома, стара баба, поп, младоженци, доктор, военен. Кукерите носят и сабя, с която бръснат мъжете за здраве.

Началото на празника се дава с народна песен, а след като преминат през всички къщи на селото, кукерите отиват на нивата. Един от мъжете, облечен в народна носия разорава земята и хвърля семена в нея, за да е плодородна годината. След това всички се връщат в селото и се хващат на хорото. Горят и кош със слама, която се прескача за здраве.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.