fbpx
 

Проврете се за здраве през Вятърната скала

Ако търсите лек за своя болка или просто искате да сте здрав през следващата година, посетете Вятърната скала. Тя се намира в близост до крепостта Маласар край джебелското село Воденичарово. Според вярването, за да се отъревете от болестите трябва само да се проврете през отвора в скалата в навечерието на Гергьовден. За да се получи ритуалът трябва да преминете през дупката в камъка три пъти.

След като се проврете трябва да завържете конец или парче от своя дреха на околните дървета, за да оставите на тях и неволите си. В съседното дере пък трябва след това да измиете очите и тялото си. Част от вярващите дори носят със себе си от тази вода у дома. Не се знае откога датира обичаят на провиране за здраве през скалата.

Според едни това е обичай на мюсюлманите алиани, а според други датира още от тракийско време и представлява древен обред. За това, че мястото е било свещенно и почитано още в древността говори и факта, че именно там през 5 век преди Христа е построена крепостта Маласар, чието име се превежда като крепостта на съкровищата. През средновековието тя е била построена наново, а днес крепостните й стени достигат до височина от 5 метра.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.