fbpx
 

Започва фестивала на виното в Стара Загора

За пета поредна година в Стара Загора ще се проведе Фестивалът на виното и културното наследство Авугстиада. От 14-ти до 16-ти октомври в Регионалния исторически музей на града можете да разгледате експонати, да дегустирате местни вина и характерни ястия и да си закупите сувенири на известни съкровища, които се съхраняват в Стара Загора.

Посетителите ще имат възможността да изберат и най-доброто вино по време на фестивала. Те ще дават гласовете си за най-пивкия според тях гроздов елексир, а класираните на първите три места вина ще получат правото да носят специалния знак на Августиада. Освен български вина почитателите на гроздовата напитка ще могат да опитат и произведения от съседните страни.

За първи път ще бъде избрана и най-красивата дама от Стара Загора, която ще получи титлата Царица Августиада. Участничките в конкурса са на възраст от 18 до 30 години. Като част от надпреварата те участват в гроздобера в региона и направата на вино. Те ще дефилират пред публиката на фестивала в характерно римско облекло и накити.

Билетът за един ден от фестивала струва 7 лв, а за двата цената е 10 лв. В цената влиза и разглеждане на експонатите в музея.   Сред уникалните експонати са костен идол и мраморна антропоморфна фигурка от V в. преди Христа, шлем-маска, сарматски меч, златна огърлица, лантерни, златна фиала, стъклена фиала с танцуваща жена, мраморна статуарна група на Орфей, оброчна плочка на Тракийския конник от ІІ в., стъклен съд модиолус, монетите на Августа Траяна, каменна плоча на лъвица с лъвче /герба на Стара Загора/ и препис на Паисиевата „История славянобългарская” от 1837 г.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.