fbpx
 

Вино и заря за Никулден в Приморско

Безплатна рибена супа, печена риба и вино ще могат да опитат всички, които решат да празнуват Никулден, 6-ти декември в Приморско. Тя ще се раздава в 11.30 часа в сградата на общината. Всяка година в крайорския град денят на рибарите, моряците и банкерите се чества с богата програма. През тази година именно на този ден ще грейне и 10-метровата коледна елха в центъра на града. Запалването на светлините й е предвидено за 17.30 часа.

Празничната програма ще започне от 9.00 часа в църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, където отец Гавраил ще отслужи тържествена Света литургия в чест на покровителя на морето и за благоденствие на Приморско. След това от там в 10.30 часа ще тръгне литийно шествие към пристанището, където ще бъдат хвърлени венци в памет на загиналите моряци и рибари. Такива ще бъдат положени и на паметната плоча на загиналите рибари от морския град.

Веднага след запалването на коледната елха около нея ще се извие традиционно българско хоро. Финалът на празника ще бъде поставен от тържествена заря. Празнично настроение очаква и жителите и гости на Китен. Там честването ще започне от 12 часа пред кметството с много музика, песни и танци.  Всички отново ще могат да опитат за здраве от безплатния рибен курбан.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.