fbpx
 

Вино пак ще потече от чешма в Асеновград

За поредна година в Асеновград ще бъде спазена традицията и от чешмата пред Рибната църква в града ще потече вино вместо вода. Това ще се случи в рамките на фестивала „Празници на виното“, който ще се организира и през тази година. Ако искате да станете свидетел на почти библейското чудо тряба да сте пред нея на 31 януари малко след 12 часа.

asenovgrad wine

Всъщност Празниците на виното  в Асеновград ще започнат още в 17.30 часа на 29 януари. Тогава в Градската библиотека ще бъдат обявени победителите в националния конкурс за любовна лирика „Наздравица за любовта“. Кандидатите за приза през тази година се състезават със 166 творби. На 30-ти януари ще стане ясно кой е майсторът на най-вкусните прочутите местни миниатюрни станимашки сармички.

asenovgrad wine

Кулинарите трябва да занесат произвединията си, направени от половин килограм кайма в ресторанта под сградата на Общината от 15.30 до 16.30 часа на 30 януари. Бонус точки при оценяването ще получават готвачите, които са аранжирали красиво съдовете със станимаши сармички. Водещ при избора на журите обаче ще е вкуса и майсторлъка да се завият сармичките така, че да са с големина на човешко кутре. Победителят ще получи 50 лева, а подгласниците му съответно 40 и 30 лева. Предвидени са и поощрителни награди.

asenovgrad wine

На 31 януари в 13 часа ще бъдат наградени победителите в конкурса за най-добро домашно вино. Кандидатите за приза са 56. Заедно с традиционните сортове като мавруд, мерло и каберне, ще се надпреварват и сортове като марселан, карменер и букетни вина. Предвидена е и музикална програма с водещ артистът и певец Руслан Мъйнов.

На 31-ви празникът по традиция ще започне пред паметника на най-големия ни винар и „баща“ на станимашката малага Аристи Чорбаджака. Оттам ще тръгне и шествието до Рибната църква, от чиято чешма ще потече вино. В програмата ще вземе участие оркестър „Калофер“,  а местни производители ще предлагат вкусни мезета.
Последното събитие от празниците на виното ще е на 1 февруари. Тогава можете да се насладите на пехливански борби на местността „Св. Трифон“.

asenovgrad wine
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.