fbpx
 

Вино потича от чешма в Асеновград

Вино ще потече от чешмата при храм „Света Богородица Благовещение“ – Рибната в Асеновград на 31-ви януари. Всеки може да опита червеното питие, а атракцията е част от традиционния празник на виното в града. За юбилейна 25-та година ще бъде избрано и най-доброто местно вино. Асеновград се слави с добрите си червени вина като мавруд, мерло и каберне. Както и с десертното си червено вино станимашка малага, което прилича много на сладък ликьор.

Естествено празникът ще е придружен и с много музика и веселба. Освен състезание за най-доброто вино ще се проведе и надпревара за това коя домакиня е приготвила най-добрите станимашки сарми. За най-голямите майсторки на зелевите са предвидени награди от 20 до 50 лева. Победителят в категорията за лозови сарми пък ще получи 40 лева.

И тъй като виното и любовта обичайно вървят ръка за ръка ще бъдат отличени и лауреатите в четвъртия национален поетичен конкурс за любовна лирика „Наздравица на любовта“. На 1-ви февруари или българския празник на виното Трифон Зарезен край параклиса „Свети Трифон“ ще се проведат традиционните пехливански борби. Мъжете, които участват в борбите се намазват с олио, за да са по-трудни съперници. Победителят пък получава като награда освен признанието на публиката и жив овен.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.