fbpx
 

Винени дегустации в сграда от 4-ти век в най-старата изба в Германия

Да дегустирате вино в най-старата изба на Германия, в сграда, построена през 4-ти век, по времето когато столицата на Римската империя и седалището на император Константин Велики са в Трир. Всичко това е напълно възможно, ако си купите билет за дегустация в Vereinighte Hospitien. Аз си купих направо от Туристическия информационен център на Трир, който се намира в непосредствена близост до Порта Нигра. Можете обаче да платите за дегустация, която включва и разказ за историята и произвежданите вина, и на място.

Винарната и избата се управляват от фондация, а парите от приходите й отиват за благотворителност, като самата фондация притежава сгради, в които настанява и се грижи за социално слаби, майки с деца и възрастни хора. Но да се върнем към дегустацията. Безспорно една от най-големите атракции, освен вкусът на виното, което наистина си заслужава и сред добрите примери за вина от региона на река Мозел, е дегустационната зала, която датира .. ами от 4-ти век. Съвременният комплекс е вдигнат върху ва римски склада, близо до тогавашното римско пристанище, датиращи от около 330 г. сл. Хр. И именно под земята, в едно от тези помещения, дегустирате вино.

Двете подобни на зали на сградата от времето на Константин Велики са били дълги по 70 метра и широки 20 метра. Високата до 8 метра зидария е частично запазена. По дългите страни, един над друг, се виждат два реда слепи аркади, а много добре запазеният подов вход от римски тухли украсява винарската изба. В края на седми век съществуващата римска зидария е превърната в първата обител на Св. Ирниминен ад Орен чрез инсталирането на меровингски свод.

И за да стане още по-интересна историята на мястото, се оказва, че винопроизводството датира от времето на Наполеон, тъй като именно френският император с указ основава винарната през 1804 г. и разрешава превръщането на лозовите насаждения в наслада за небцето. Има три различни тура, като най-масовият включва три вина от избата и обиколка, която продължава в рамките на около час. Цената е 15 евро на човек. Цените на предлаганите вина, които можете да си вземете за вкъщи започват от около 8 евро за бутилка и определено са сполучлив подарък, както можем да ви уверим от опит.

Насажденията с лозя на фондацията са с обща площ от близо 25 хектара и са разположени в региона на Саар и Мозел. Естествено, типично за региона, са засети предимно на много стръмни склонове. Лозята се управляват по всички критерии за биопроизводство. Като лозите се торят само при нужда с естествени торове, като слама или оборски тор. А лозите не се претоварват с твърде много грозде, за да се подобри качеството. Беритбата се извършва на ръка, а събраните гроздове се сортират по зрялост.

Голяма част от лозята на Vereinighte Hospitien вече са класифицирани като „отлични“, най-високото ниво на качество, в първата класификация на пруските лозя от 1868 г. Етикетите на вината са украсени със стилизирана фигура на Свети Яков – същият, който поклонниците почитат с изминаване на пътя до Сантяго де Компостела. Причината е, че хосписът, в който са намирали подслон поклонници, носи името на Св. Яков.

И не на последно място – в обиколките на винарната можете да се включите и с домашен любимец. Поне за сетера, който ни придружаваше в нашата обиколко не се плащаше билет, но нямаше и предвидена дегустация на вина.„

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.