fbpx
 

Винена серия със зеолит на изба Драгомир повишава имунитета

Българската винарска изба Драгомир изба е единствената в света, която е патентовала технологията за направа на вино със зеолит. Според медицински изследвания, при продължителна употреба, минералът повишава имунитета, пречиства организма, като извежда натрупаните тежки материали от телата ни, пречиства жлъчката и бъбреците от песъчинки, намалява симптомите на алергии, подпомага детоксикацията на черния дроб, отстранява свободните радикали от тялото и въобще прави чудеса със здравето ни.

Добавен във виното зеолитът освен, че помага за повишаване на ползите от всяка чаша вино, избистря питието, прави цвета му по-искрящ, изчиства аромата на виното и като цяло подпомага процеса на винификация. Зеолит в серията на избата Сарва се добавя под формата на прах, след като е преминала алкохолната ферментация на виното. Минералът трябва да престои минимум 3-4 месеца заедно с виното, преди то да бъде бутилирано, за да даде нужния здравословен ефект.

Освен като вложен прах в самото вино, зеолитът се използва от винопроизводителите и под формата на насипани камъчета от минерала, които се разстилат под лозовите масиви. По този начин се подпомага и задържането на влагата в растенията. Това обясни собственикът и технолог на винарска изба Драгомир, която е патентовала технологията, Наталия Гаджева по време на дегустация във винарското имение, организирана като част от Международния ден на българския винен сорт мавруд, който ще се празнува с различни инициативи по целия свят всяка година на 26-ти октомври. До края на месеца все още можете да се включите в редица дегустации на различни български мавруди, да си закупите туристически пакети, в които местният сорт е акцент или да си закупите бутилки за вкъщи с отстъпка.

Характерът на мавруда категорично може да опише характера и на българина, категорична бе Наталия Гаджева. Късно му узрява главата, ако въобще му узрее. Ако му угодиш, може да се зачерви, но ако го настъпиш накриво – ще ти излязат киселини. Ако все пак успееш да му влезеш под кожата обаче и да се отнесеш правилно към него, маврудът ще се отблагодари с елегантно тяло.

В момента от избата Драгомир експерементират и с добавяне на изсушени растения от бял трън във виното. Освен, че ще обогати вкуса и ароматите на крайния продукт, белият трън е известен и с това, че понижава холестерола и подпомага по-бързото възстановяване след бронхити и пневмонии. Именно здравословните ползи от виното са един от маркетинговите похвати, които могат да бъдат използвани за налагане на типично български местни сортове, категорични са експертите.

Маврудът, който е във фокуса на винените събития през тази седмица, е известен с това, че съдържа големи количества ресвератрол, който е мощен антиоксидант и забавя стареенето на организма. Както е и богат на мелатонин, който е използван дори в протокола на лечение на COVID-19. Отличава се с дивите си нотки в аромата и вкуса като шипки и мармаладените нюанси. Заради факта, че има два различни клона на мавруда, както и различни естествени и предизвикани мутации, маврудът има много лица. Богатата му палитра от една страна е предимство, тъй като определено има мавруд за всеки вкус на консуматорите, но пък от чисто маркетингова точка налагането му е по-трудно заради многото лица на сорта.

dragomirСред другите тенденции на винения пазар е все повече да се търсят чисти местни сортове както от българските потребители, така и от чуждите туристи. Все повече клиенти избират вина с изчистен и лек вукс и по-ясно изразени сортови особености в аромата и вкуса, които не са отлежали в бъчви, обясниха специалистите.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.