fbpx
 

На 17 май стават ясни победителите в консурса за плашила на Етъра

На 17 май ще бъдат обявени резултатите в конкурса на Етнографския музей на открито Етър за най-традиционно, най-смешно, най-артистично и най-страшно плашило. Предметни награди и отличия  ще получат и победителите в състезанието за цялостна композиция. А майсторските плашила ще радват посетителите на музея до края на годината.

Обявяването на резултатите е част от програмата на Етъра в седмицата, посветена на Международния ден на музеите.  На 13 и 14 май в архитектурния резерват край Габрово ще бъдат проведени тематични беседи за това как се организира изложба, както и за занаятите и експонатите в Етъра.

Само на 15 май ще имате шанда да видите Часовниковата кула в музея отвътре. Ако искате да се присъедините към групите, които ще разгледат атракцията трябва да сте в Етъра между 10 и 12 часа или между 14 и 16 часа. Между 3 и 4 следобед на същия ден пък можете да премерите сили в спортни състезания с екипа на Етъра.

На 16 май ще бъде открита изложбата „Аз съм българка“ на фотографа Радослав Първанов. На 17 май ще бъдат връчени свидетелства на дарителите, предоставили предмети за музейната експозиция на Етъра. На 18 май пък ще можете да откраднете занаят от майсторите в работилниците на резервата.

На 19 май ще имате възможност да се включите в игрите на нашите баби и дядовци, като за участниците няма възрастови ограничения. Предвидени са състезания по каране на карачки, надскачане с чували, хвърляне на орехи в цел, тегрене с въже, игра на дама и прескочи кобила. Всеки ще може да се научи да прави свирки от върбови клонки, къщички за птици, коминче с какалашки, детски играчки и други изделия от царевични стъбла и беленица.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.