fbpx
 

Църквата в Долно Луково сбъдва желания

Църква на над 200 години сбъдва желания в село Долно Луково. За да стигнете до него трябва да изминете 25 километра от Ивайловград. А за да стане чудото, за което се помолите трябва да запалите две църковни свещи. Докато горят да докоснете кристалния полюлей в църквата, който е донесен от Света гора. След като изречете молбата си да оставите едната свещ пред иконата на Исус Христос, а другата пред Божията майка. И тогава молбата ви ще бъде чута.

Това обаче не е единствената причина да влезете в църквата „Св.Св.Константин и Елена“, изградена през 1806 г. Храмът е уникален с много неща. На първо място с начина, по който е построен. По времето, по което жителите на селото решават да изградят църквата, строителството на православни храмове е забранено в Османската империя, освен ако за това няма специално разрешение.

Затова и местните хора надхитрили турските управници. Построили църквата само за седем дни на лунна светлина. Нареждали камъните от близката река Бяла,  а на турците обяснявали, че изграждат обор. Затова и на външен вид църквата наподобява селскостопанска постройка – без врати и прозорци.

Когато завършили сградата хората от Долно Луково си отдъхнали, защото според тогавашните закони нямало право да се разрушава вече завършена постройка. И така в селото се сдобили със собствена църква. На една от външните стени пък надписали с камъни годината на издигането на храма и бял ангел във формата на кръст, който да го пази. Църквата е и без канбанария и затова миряните били привиквани за молитва от окачено високо на едно дърво клепало, което се загубило през годините.

Църквата е уникална и с факта, че аязмото със светена вода се намира в олтара й. А помещенията за жени и мъже били отделени, нещо нетипично за християнски храм. Всеки дървен стол, на който седели вярващите е изработен с различна форма и украса.  Безспорно най-интересни обаче са стенописите.

Всички изображения са изрисувани от местни художници, с естествени багрила, получени от растения. При това директно върху глинената мазилка. Сцените приличат по-скоро на излезли от детска книжка, отколкото на стенописи в църква. Можете да видите как според фантазията на местните се наказват грешниците. Прелюбодеецът с камък на врата, лъжецът обесен на езика си, грешници в казани, ръката на Бог, която държи везните на справедливостта.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.