fbpx
 

Чудните мостове в Родопите са направени от скелет на змей

Змей изваял Чудните мостове в Родопите. Поне така твърди легендата. Митичното създание отмъквало в продължение на години овцете на пастирите от близкото село Забърдо. Хората страдали, но никой юнак не смеел да потърси змея и да го пребори в равна схватка. Накрая неволята ги научила как да се справят с него чрез хитрост. Натоварили едно магаре със сух прахан, запалили го и още преди да се разгори огъня, го изпратили срещу змея. Страшилището го погълнало лакомо, но пламъците вече разгаряли прахана и запалили корема на змея. Създанието се мятало на всички страни в отчаянието си да се спаси от огъня, като накрая намерило малка дупка в земята, в която се опитало да изгаси пламъците. Огромното тяло на змея отворило пролука, но той не успял да потуши огъня и загинал. След години тялото и костите на змея изгнили, а на мястото им се появили огромни сводести мостове, които днес привличат туристи от близо и далеч. 

wonder bridges

Повечето от тях избират да посетят забележителността през лятото, но ако имате път към Забърдо през зимата, не пропускайте да се насладите на заснежените скални мостове, покрити с причудливи ледени висулки. Тогава сводовете в скалите контрастират на околните заснежени хълмове, вековните смърчове наоколо, а през скалните прозорци, образувани от мостовете, се разкриват невероятни зимни пейзажи.

wonder bridges

Най-големият е с височина от 45 метра 

Старото име на Скалните мостове е Еркюприя, като същото название носи и реката, чиито пълноводни води в миналото всъщност са издълбали мраморна скала в пещера. Част от нея се срутва впоследствие и образува въпросните Чудни мостове. 

Големият мост е с три арки, най-високата от които е с височина от 45 метра и ширина от 40 метра. Общата му дължина е близо 100 метра. Арката на втория мост е с височина от 30 метра. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява понорна пещера, в която водите на р. Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км.

wonder bridges 

Част от приключението е не е просто да снимате Чудните мостове за социалните мрежи, но и да се разходите върху всеки от тях, както и под тях. От по-малкия мост тръгва и един от най-дългите алпийски тролеи на Балканите с дължина от 240 метра. Над мостовете обаче можете да „прелетите“ единствено в по-топло време.

Чудните мостове са разположени на 1450 метра надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк в Западните Родопи и са част от списъка на 100-те национални туристически обекта.

За да се насладите на невероятната панорама от и към Чудните мостове, можете да вземете за отправна точка родопското село Забърдо. От него до забележителността има шосе с дължина около 8 километра, а пътят е опесъчен през зимата. 

Природната забележителност е отдалечена на около 220 км от София и на около 80 от Пловдив. В близост до Чудните мостове се намират хижите Чудните мостове и Скалните мостове, а наблизо можете да отседнете и в Чепеларе, Пампорово, Асеновград и дори в Пловдив.

Обичайно в близост до местата за паркиране пред Чудните мостове местни производители продават най-различни домашно приготвени храни и сувенири. Можете да се сдобиете например със сушени гъби, картофи, сладка и магнити/

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.