fbpx
 

Работилница за маски, кулинарни изненади и 7400 участника в Сурва 2019

Десетки изненади очакват публиката на най-големия маскараден фестивал в света Сурва 2019. Между 25-ти  27-ми януари в Перник за пореден път ще се съберат кукери, бабугери, сурвакари и маскирани мъже, жени и деца от цял свят, които да прогонят злото и да измолят плодородна година, както повелява традицията. През тази година във фестивала ще вземат участие рекорден брой маскирани – 7400 души от 121 групи. 17 от съставите са от чужбина.

Освен традиционната програма с грандиозно откриване и дефилета, от организаторите са подготвили и богата съпътстваща прогарама. Официалноият старт на фестивала е от 18 часа в петък пред Двореца на културата. През целия ден обаче можете да се научите как се изработват традиционните маски за Сурва в Общинския младежки дом. Там и през трите дни на фестивала ще можете да вникнете в тънкостите за обработката на животинските кожи от майстори между 10 и 17 часа.

В петък между 9 и 17 часа можете да научите повече за традициите и обичаите по време на конференцията „Делниците и маските“ в Двореца на културата. Между 10 и 17 часа в Обединения детски комплекс най-малките могат да вземат участие в детската творческа забавачница. В 11 часа на 25-ти пред Общинския младежки дом можете да опитате и традиционни зимни ястия от региона. В 13.30 часа в галерия „Любен Гайдаров“ ще бъде открита изложба, посветена на фестивала – „Сурва арт“.

На площад „Кракра“ от 14 часа можете да станете свидетел на младежкото маскарадно дефиле „Сурвакариада“.  В 17.45 часа през центъра на Перник ще премине факелно сурвакарско дефиле. След официалното откриване можете да наблюдавате концерт на чуждестранните групи в Сурвакарското село от 19.30 часа.

В събота на 26 януари и в неделя на 27 януари между 10 и 17 часа можете да наблюдавате състезателните дефилета на участниците. На 26-ти на втората сцена пред Двореца на културата между 11 и 14 часа ще се представят гостуващите чуждестранни състави. В 18 часа в Сурвакарското село започва фолклорната програма „На мегдана“.  На 27 януари от 11 часа в Градския парк ще се състои кулинарно шоу с много дегустации. В 18 часа е официалното закриване на фестивала.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.