fbpx
 

Световният шампионат по фолклор започва в Несебър и Свети Влас

Между 17-ти и 27-ми август в Несебър, Свети Влас, Бургас и Поморие ще се проведе поредното издание на Световния шампионар по фолклоп World Folk 2017. Пред българска публика ще се представят певци, танцьори и ансанбли от цял свят. Официалното откриване на фестивала е на 18-ти август от 17 часа на сцена „Амфитеатър“ в Несебър. През първия ден можете да видите участници от Свиленград, Пловдив, Стара Загора, Старо Железаре, Летница, Бяла, София, Белчин, Пирдоп, Змеица и Доспат. Официалната церемония по откриване на фестивала е от 19.30 часа. След което следват изпълненията на състави от Индонезия, Литва, Татарстан, Монголия, Индия, Русия, Иран и още български групи.

На 19-ти август освен изпълнители на традиционна народна музика от България, можете да се насладите и на програмите на гостите от Русия, Иран, Филипини, Мексико, Индия.  Началото е от 18 часа в театър „Арена“ Свети Влас. Фестивалът продължава на 20-ти август отново в Свети Влас, а програмата на изпълнителите започва в 18.25 минути. Ще чуете и видите песни и танци от България, Татарстан, Русия, Монголия, Иран, Литва, Индонезия.

На 21-ви август фестивалните изпълнения ще впечатят жителите и гостите на Бургас на сцена „Охлюва“. Началото е от 18.20 часа. Изпълненията ще са на народна музика и танци от България, Иран, Индия, Русия, Литва, Татарстан, Индонезия. Участниците ще посетятт туристически забележителности в страната на 22-ри и 23-ти август и затова те са обявени за почивни.

Програмата продължава на 24-ти август от 17.30 часа в театър „Арена“ Свети Влас с фолклорни изпълнения от България, Хърватия, Русия, Латвия, Грузия. На 25-ти август световния шампионат се мести в Поморие. Началото на програмата е от 16.45 часа. Ще премерят сили състави, певци и танцьори от България, Русия, Иран, Хърватия, Латвия, Индия, Грузия, Литва, Молдова и Индонезия. На 24-ти август представленията се завръщат в Свети Влас с начален час 16.45. Изпълненията, които ще се състезават за одобрението на журито ще а на характерни песни и танци от България, Хърватия, Индия, Русия, Иран, Литва, Грузия, Латвия, Молдова и Индонезия.

Официалното закриване на фестивала и връчване на наградите на най-добрите изпълнители е от 21 часа. Освен това песните и танците на най-добрите по време на събитието ще бъдат записани и ще бъдат изпълчени по телевизии по света. По време на събитието ще бъде проведен и майсторски клас по акоредон на плофесор Николай Кравцов. Фестивалът е под патронажа на ЮНЕСКО.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.