fbpx
 

Световни експерти по мозайките разглеждат Пловдив

Световни експерти по мозайките, тяхната реставрация и консервация си дават среща в Пловдив от 27-ми февруари до 1-ви март включително. Международният симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“ ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“. С презентация за подовите мозайки в Епископската базилика на Филипопол от 4-ти – 6-ти век ще се представи и ръководителят на проекта за социализация на безценните културни артефакти доц. Елена Кантарева.

Програмата на експретите включва и запознаване със забележителностите на Пловдив, който ще бъде европейска столица на културата през 2019 г. Учените ще разгледат Голямата епископска базилика, Малката базилика, Базата за реставрация и съхранение на мозайки на Археологически музей, Културен център „Тракарт“, Археологическия музей и ще разгледат забележителностите на Стария град.

Експертите ще се насладят и на концерт на Ансамбъл „Тракия“. Дискусиите на 1-ви март са отворени за широката аудитория. Сред участниците в конгреса е Роберто Нарди – Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим и Президент на Международния комитет за консервация на мозайки, както и експерти от Франция, Гърция, Тунис, Македония, Сирия, Великобритания, Испания.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.