fbpx
 

5 декември e Световният ден на турското кафе

С фантастичната си миризма, изпълваща домовете, офисите, кафенетата и може би дори и улиците, турското кафе е съществена част от турските традиции. Това е и едно от най-
забележителните и приятни изживявания, които ще имате по време на пътуването си до Турция. В Турция турското кафе е не просто питие, а част от културата, социален посредник, който обединява хората, като им помага да се социализират. Ролята на кафето в Турция е толкова важна, че основните срещи и  разговори след хранене започват с един и същи въпрос: „Как пиете кафето си?“. Този уникален вкус и традиционна стойност доведоха до включването на турското кафе в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО през 2013 г. Оттогава 5 декември, датата на регистрация на турското кафе в списъка на ЮНЕСКО, се отбелязва като „Световен ден на турското кафе“.

Културно наследство, обхващащо векове

Турското кафе е в центъра на социалния живот, откакто е привнесено в социалния живот през 16 век. Обичаят да се пие турско кафе се е разпространил в обширната османска територия и е надхвърлил  границите със своите ритуали, традиции и роля. Той е от решаващо значение за турската култура, а турската дума за закуска „kahvaltı“ или с други думи закуска, буквално се превежда като „преди кафе“. Винаги, когато посетите приятели или семейство в Турция, винаги ще ви бъде предложено турско кафе като напитка за добре дошли. Това е неразделна част от сватбени тържества, годежи, раждания и почти всичко.

„Как пиете кафето си?“
Методът на приготвяне на турско кафе остава непроменен от векове и това е една от причините за неговата уникалност. Турското кафе се приготвя чрез варене на фино смлени и
стрити на прах кафеени зърна в студена вода в уникален съд, наречен „джезве“, който е добре познат и по нашите географски ширини от времето преди да навлязат в бита ни модерните кафе машини. След като се вари до кипване се налива в чаши за кафе, за да се образува кадифена пяна отгоре. За разлика от другите кафета, турското кафе се сипва в чашата с утайката и винаги се сервира с чаша вода, локум или други сладкиши.

Методите за смилане и приготвяне на турско кафе може да варират в зависимост от съставките и навиците в регионите на страната. Мастиковите дървета, които се срещат из целия Егейски регион, носят със себе си традицията да се прави турско кафе с мастика. Кафето „Мененгич“, приготвено чрез изсушаване на зърната от растението терпентинов кукуч, е много популярно в Газиантеп, един от градовете на Турция в Югоизточен Анадол и родината на шам фъстъка.
Кафето „дибек“, обикновено счукано в каменно хаванче, стана популярно като уникална алтернатива на турското кафе поради мекия си аромат и като турско кафе, което може да се
сервира с мляко. Кафето „мърра“, често известно като твърдо и горчиво кафе, е обикновено предпочитано в Шанлъурфа и Мардин.
А за тези, които не всяка сутрин имат търпението да следят кафето в джезвето им да не изкипи, в съседна Турция, а вече и у нас, се предлагат машини за турско кафе. Уверявам ви, че именно цъкането на копчето на моята всъщи ознаменува началото на всеки нов ден.

Та, честит ни световен ден на турското кафе.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.