fbpx
 

С яхта до най-тюркоазените заливи на Турция и гробници на над 2500 години

Ако си мечтаете за синьо лято, тюркоазени чисти морски води, приключения, лежерни вечери под звездите с чаша вино в ръка, пътуване през вековете и разкриване на тайните на древни цивилизации, подарете си незабравимо пътешествие с яхта в Егейско или Средиземно море. Ако е по джоба ви можете да наемете луксозна лодка само за вас и вашите приятели, като такава с 10 двойни каюти излиза около 5000 евро на ден. В този случай програмата и преживяванията ви зависят изцяло от вашата фантазия.

yacht trip turkeyАко обаче разполагате с по-ограничен бюджет, можете да се възползвате от пътешествие по предварително начертан богат маршрут, с предвидени преживявания по всеки вкус – тихи и красиви заливи, чисти плажове, ивици с шарени камъни, изгреви, залези и неповторимо нощно небе, вкусна храна, различни емоции всеки ден, културни забележителности на хиляди години. При това цените на подобен едноседмичен воаяж на човек с включени три хранения на ден и транспорт започват от под 500 евро на човек.

yacht trip turkeyСред най-интересните маршрути определено е този, който ще ви даде възможност да разгледате прочутите гробници от Ликийското царство, като най-старите от тях датират от над 2500 години. Изваяните в скалите порти към вечните домове на ликийците са също толкова впечатляващи колкото и каменната Петра и са издялани по подобен начин в скалите. Колкото по-непрестъпно и високо разположено било мястото, толкова по-високопоставен бил човекът, погребан в тях. Гробниците били изваяни с парадни порти с колони и украси като на истински дом. Доли прозорците били така украсени, че и днес можете да си представите как са изглеждали домовете на ликийците преди повече от 2 хилядолетия, преди Александър Велики да завладее Ликийското царство – първата федерална държава в света.

Интересен факт е, че в Ликийското царство дамите били по-високопоставени от мъжете, а последният дом бил толкова важен, че хората плащали преди смъртта си на специално основано дружество към храм, което поемало грижата за изработване на гробницата, както и за оплакване на покойника с професионални оплаквачки, които в продължение поне на седмица, а понякога и цял месец виели, ридаели и си скубели косите за непознатия в гробницата зад тях. Ликийските гробници били едни от най-богатите в света заради огромното значение, което се отдавало на отвъдния живот. За съжаление този факт се знаел отдавна и били разграбени още в древността, въпреки непристъпността на голяма част от тях.

yacht trip turkeyСред най-прочутите гробници са тези по поречието на река Далян, до които можете да отидете на екскурзия бързо и без да ви се налага да пътувате по пътища с големи завои, ако сте на яхтена ваканция. Интересни са и гробниците над Фетие, тъй като са от малкото, на които не просто се наблюдавате отдалеч, но можете и да разгледате отвътре. Въпреки че реално гробниците представляват красиво украсена фасада и скална стая в скалите, така че отвън са много по-впечатляващи. От гробниците обаче се разкрива и невероятна панорама към Фетие и синьото море, което мие бреговете на града. Както и към други гробници, с които жителите на Фетие успешно съжителстват през вековете, изграждайки къщите си непосредствено до тях, понякога и „на калкан“.

yacht trip turkeyИнтересно е, че моряците в Ликия били погребвани по напълно различен начин. Тъй като цял живот прекарвали в бурното море в последния си пристан те били поставяни в огромни саркофази на сушата. Върху очите на покойниците оставяли монети, за да платят за пътуването си и входната си такса за вечен живот. Саркофазите били затваряни с ключов камък, но отново повечето от тях за съжаление са разбити от търсачи на съкровища още в древността. Интересен е и произходът на думата саркофаг. Буквалният превод е „този, който се храни с човешко месо“. Във Фетие също можете да видите от огромните саркофази, но сред най-интересните места, на които можете да им се насладите съвсем отблизо е потъналият град Кекова. Над него можете да преминете с лодка, каяк и дори да шнорхелувате. За съжаление гмуркането е забранено, за да се запазят покритите от бистрите тюркоазени води културни пластове. Но водите са толкова прозрачни, че можете да разгледате потъналия град дори без да се намокрите.

Луксът и доскоро предназначените само за богаташи емоции вече са напълно достъпни, а повече подробности можете да видите тук. Сред безспорните предимства на яхтеното пътешествие е, че съчетават предимствата на почивка и екскурзия. Едновременно можете да видите много различни места, като обаче хотелът буквално ви следва по петите, подобно на култовия персонаж от книгите на Тери Пратчет – Багаж Багаж. Всяка вечер заспивате на различно място, без обаче да правите дълги преходи с автобус или кола. Освен това имате три вкусни и богати хранения на ден, а можете да похапвате и в различни заведения, край които спира лодката по маршрута си. Можете да си вземете на борда всичко, което пожелаете от магазините на брега – например любимото ви питие и да изпиете на лодката без никакви притеснения. Или пък да си купите от яхтата каквото ви е на сърце с минимална надценка. Без да плащате супер скъпо получавате хотел винаги на първа линия, но в различни дестинации. Имате и шанса да се насладите на едни от най-добрите плажове в Турция. Какво му трябва повече на човек?

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.