fbpx
 

В Забърдо будят слънцето с обичая Стара Марта

В родопското село Забърдо всяка година в нощта на 13-ти срещу 14 март бродят маскирани момчета и мъже, които прогонват злите сили, скрити зад страшни маски. Силните звуци на чамовете и страшните облекла обаче имат и друга цел – да събудят от зимен сън Слънцето, което според местното поверие е мъж. И да го накарат да свети по-ярко и силно. Обичаят се празнува така, както са го правили предците на местните преди столетия.

Затова и празникът „ Стара Марта“ е най-обичаният в родопското село, известно с това, че пази традициите си. В ритуала участват задължително мъже, като няма възрастови ограничения, но те трябва да са ергени. След полунощ маскираните младежи обикалят от къща на къща, плашат стопаните, а те ги даряват в замяна с яйца и пари.

Ако маскираните не отидат в къщата на някой от селото, това се счита за обида и показва, че домакините не са уважавани в общността. На центъра на селото през нощта се пали голям огън, чиито пламъци се прескачат за здраве. Обичайно се дават и награди за най-добри костюми или елементи от маскировката.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.