fbpx
 

Земенският манастир крие скритото познание на българите

Земенският манастир „ Св. Йоан Богослов“ крие много тайни – на богомилите, на българите, а и на масоните. Поне така ще ми накарат да повярвате не само многото писания по въпроса, а и самата енергия на мястото. Още щом прекрачите двора на манастира първото, което ви прави впечатление е невероятното спокойствие, което цари, дори когато посетителите не са един и двама. Веднага се откроява и архитектурата на купола на малката църква – тя е във формата на квадрат.

Именно необичайното архитектурно решение е една от причините обителта, основана през 11 век да се свързва с богомилите. Според някои четирите страни от кубичната форма са намек за вярванията на общността, които вярват в дуализма на злото и доброто, затова и светата троица е допълнена в архитектурата с четвъртата, дяволска страна.

Според други пък осмоъгълен камък в храма крие скритото познание на българите, а по стените на храма кръстоносците се опитали да разгадаят тайните на Соломоновия храм. Трети са категорични, че старият каменен олтар в черквата има дарбата да цери мъките и да изпълнява чудотворно желания.

Дори и да не вярвате във всички тези твърдения, отново имате причина да посетите Земенския манастир, който не е действащ, а се стопанисва от Националния исторически музей заради огромното значение на уникалните стенописи на въпросната църква. Въпреки размерите си от от само около 9 метра дължина, малко по-малко от 9 метра ширина и височина от 7 метра, църквата е богато изписана. Първият слой на стенописите е от изграждането на църквата през 11 век. Днес могат да бъдат видени фрагменти от този период от изображения на св. Йоаким и св. Ана, св. Константин и св. Елена. Повече посетители обаче привличат сцените по стените, нарисувани през 14-ти век.

На първо място за историците мястото е благодатно заради запазените ктиторски портрети на боляри, които говорят за епохата и се нареждат по значение веднага след тези на севастократор Калоян и съпругата му Десислава от Боянската черква. В църквата на Земенския манастир можете да видите как е изглеждал един от дарителите на храма – владетелят деспот на Велбъждското княжество Деян, съпругата му Доя и децата им Витомир и Стою. Неизвестният зограф е вплел в рисунките си както типични за иконографията елементи, така и похвати от живописта, което прави и стенописите толкова ценни.

Сред ценните рисунки е един от най-ранните образи на българския светец Иван Рилски. Безспорно други две от сцените обаче са най-интересни за туристите. Първата от тях е сцената с причастието на апостолите. Според търсачите на тайни в нея отново са вплетени вярванията на богомилите за дуализма в света. За разлика от традиционното изписване на тайната вечеря, при което около една маса са събрани 12-те апостоли, а Христос им подава хляба и виното, в Земенския манастир божият син е нарисуван два пъти в една сцена. В едната той подава хляб на 6 от апостолите, а друг негов образ в същата сцена – вино на останалите 6 апостола.

Zemen monasteryВтората най-прочута сцена от Земенския манастир е тази с изковаването на гвоздеите за Христовия кръст, която е изключителна рядкост. Още по-интересен е фактът, че гвоздеите ги кове жена. Според легендата това е съпругата на ковача, който се престорил ,че го боли ръка, за да не изкове кръста, на който ще бъда разпънат Божият син. Затова с работата се заела жена му. Според търсачите на скрито познание тази сцена също крие множество тайни от българското скрито познание.

Zemen monasteryЗа необичайната форма на църквата на Земенския манастир се разказва и друга легенда. Според преданието необичайната форма е резултат от сключен облог между майстор-строител и неговият ученик. Те спорили кой ще построи по-красива църква, като единственото условие било никой да не поглежда чуждото творение преди да бъде изцяло завършено. Щом видял църквата на чирака си майсторът мълчаливо обърнал гръб и сам срутил своя храм.

Може би един от свидетелите на облога е и вековното дърво в двора на манастира.

За да стигнете до Земенския манастир трябва да отбиете при село Извор по пътя между Радомир и Кюстендил, като през целия път ще ви насочват и табели, за да стигнете в Земенския пролом, издълбан от водите на река Струма.

За да разгледате манастира ще трябва да платите 5 лева за билета, а ако сте ученик или студент – 1 лев. Предлагат се и комбинирани билети, които са валидни за срок от един месец. При 10 или повече посетители, цената е 3 лева на човек. Така срещу 14 лева можете да посетите освен Земенския манастир, Боянската църква и Националния исторически музей. Децата в предучилищна възраст, хората със специфични потребности и техните придружители влизат в Земенския манастир безплатно.

В случай, че искате да чуете екскурзоводската беседа си пригответе 5 лева за такава на български и 10 лева за чужд език. Имайте предвид, че заради пандемията от Ковид-19 беседи не винаги се предлагат, но уредниците са много любезни и в случай, че имате въпроси ще се постараят да ви отговорят.

В църквата можете да снимате, но срещу 5 лева получавате правото за до 5 снимки. Заснемането с видеокамера струва 15 лева и ви позволяват тя да работи до половин час.

Zemen monastery

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.