fbpx
 

Земенският манастир с храмов празник на 8 май

На 8 май, денят на Св. Йоан Богослов, Земенският манастир празнува своя храмов празник. Дори и да не успеета да отидете на тази дата в обителта, която днес е превърната в музей, непременно го посетете. Манастирът е основан през 11 век откогато датира и най-старият запазен стенопис в църквата на обителта – изображението на света Ана от първото изографисване на „Св. Йоан Богослов“. Всъщност и църквата е единствената оригинална сграда оцеляла през вековете от създаването на манастира заради няколкото разрушения и опожарявания на обитателта.

За да стигнете до манастира трябва да изминете 70-те километра от София или около 35 от Кюстендил до град Земен в полите на Конявската планина. Освен стенописите и живите лица на рисунките, които безспорно са шедьоври Земенският манастир привлича и с няколко легенди. Според преданието той бил богомилско средище, а според публикуван преди десетилетие исторически роман именно там богомилите са скрили тайният знак на българите, който можел да обедини религиите по света.

Освен запазеният стенопис от 11 век оригинален е и каменният под на църквата. Изключително интересна е и сцената на изковаване на гвоздеите за кръста, на който е разпънат Божият син Исус Христос. Също като в легендата на сцената жена кове гозвдеите. Преданието обяснява, че ковачът не искал да изкове пироните за кръста и се престорил, че го боли ръката. Но жена му се съгласила и ги изковала. В стенописа според масонските организации също е скрито тайно послание.

Изключително интересен е и стенописът „Причастие на апостолите“ в църквата на манастира. Обичайно на подобни фрески Исус дава с едната ръка вино, а с другата хляба на своите ученици. В църквата от 11-ти век обаче има изографисан Христос два пъти, а апостолите са разделени на две двойки по 6. На едните Исус подава виното, а на другите – хляба.

Обърнете внимание и на ктиторските портрети от 14-ти век на на деспот Деан и съпругата му Доя. Според експрети те са най-старите и с най-голяма хуожествена стойност след образите на Калоян и Десислава в Боянската църква. Ако имате съкровенно желание не пропускайте да се помолите то да се сбъдне на олтарта в църквата. Според легендата той е чудотворен и не пропуска да удоволетвори желанията на молителите. Входът за църквата-музей струва 3 лева.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.