fbpx
 

Време е за най-българския фестивал в Жеравна

На 18-ти ,19-ти и 20-ти август ще се проведе най-българския фестивал на фолклорната носия в Жеравна.  Ако решите да се върнете век или два в миналото трябва да забравите всички придобивки от съвремието и да облечете традиционна българска носия. В противен случай не можете да прекрачите входа на фестивала.

Забранено е ползването на слънчеви очила, фотоапарати, модерни дамски чанти, съвременни шапки, а по телефона можете да се обадите само от специално определена за целта зона. Не фестивала не се допускат и домашни любимци. Снимките за спомен от събитието  в Жеравна са разрешени единствено в последния, неделен ден.

Фестивалът в Жеравна ще започне в 17 часа в петък, като през първите три часа от престоя си гостите ще могат да разгледат фестивалната територия, да се пренесат в миналото и да свикнат с доброволния си отказ от голяма част от удобствата на съвременната цивилизация. В 20 часа е официалното откриване, на което ще бъде обявена още веднъж програмата и регламента на събитието и ще бъде връчено годишното отличие „Апостол на българщината“. Следва фолклорния танцов спектакъл „Ние, българите“ на  ансамбъл „Чинари“.

В 21.20 часа ще бъде отбелязана 140-годишнината от Шипченската епопея със спектакъла „ О, Шипка!“. Следва народно веселие с различни музиканти като “100 каба гайди” с ръководител Тодор Джуфарев, зурни от Петрич с ръководител Михото, тракийски оркестър “Гергьовден” с ръководител Васил Денев и Етрополска духова музика. Вечерта ще завърши с уникалните изпълнения на  краля на кларинета Иво Папазов-Ибряма.

През втория ден, 19-ти август, стартът на фестивала е от 10 часа, а народното веселие започва половин час по-късно. Публиката ще се наслаждава отново на “100 каба гайди”, зурни от Петрич, оркестър “Гергьовден”  и  Етрополската духова музика. От 11.30 ще бъде пресъздадена традиционна българска сватба. Ако искате да научите стъпките на някое хоро, присъствайте на представянето на  клубове, школи и танцови състави за български народни танци.

От 14 часа ще бъдат приети нови войводи в сдружение „Пазители на българщината“. Следва внасяне на чеверметата и конкурс за автентична и стилизирана женска, мъжка и детска носия с осигурен награден фонд. За да участвате в състезанието трябва да се запишете предварително същия ден от 13 часа. От 15.30 продължава представянето на клубове и танцови състави. Следва свободна програма, а от 18.30 започват народните борби.

От 19.30 ще се надиграват танцьори за осигурена награда, а предварителното записване е от 18 часа. От 20.30 можете да се насладите на концерт на Ансанбъл за народни песни и танци „Сливен“, а от 21 часа да видите изпълненията на солистката на ансанбъл „Българе“ Албена Вескова.  Народното веселие продължава с фолклорната певица Росица Пейчева и танцова формация „Етноритъм“, нестинарски игри и оркестър „Орфей“ с ръководител Георги Янев.

През последния неделен ден на 20-ти август народното веселие ще продължи от 10 до 12 часа, след което фестивалът в Жеравна ще бъде закрит официално. До 17 обаче всеки може да влезе на територията на фестивала без входна такса и задължителните носии, а още от сутринта фотографиите са разрешени. По време на целия фестивал можете да видите и традиционни български занаяти и да си закупите от произведенията на представените майстори. Цената на входния билет за трите фестивални дни е 25 лева, за деца от 7 до 10 години – 10 лева, а за най-малките е безплатен.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.