В село Змейово, община Стара Загора за пореден път ще изберат най-добрият пелин. Сортът вино традиционно се произвежда в региона. Празникът на пелина, на който ще бъде обявен победителят и ще можете да дегустирате различни видове вина от местни производители ще се проведе на 16-ти декември. Началото на празника е от 10.30 часа пред читалището на село Змейово.
Всички участници традиционно получават награди и грамоти за участито си. Журито пък определя най-добрият производител според вкуса, бистротата, цвета и аромата на виното. Наградата за победителя тази година е 225 литрова френска дъвова бъчва. Освен вкусно хапване и пийване гостите на празника ще могат да се насладят и на традиционни български песни и танци.
Участие в програмата ще вземат оркестър „Липите“ от Стара Загора, мъжка фолклорна група „Тракиец“ от село Тракия, певческа група „Нежни звуци“ от село Юлиево, фолклорни групи от Раднево, Стара Загора и село Калитиново. Както и регионалните клубове на Народно дружество „Традиция“ от Нова Загора и Ямбол. И клуба на любителите на старинно оръжие „Поп Минчо Кръстев“, Стара Загора.
Местните дават на драго сърце и рецептата за приготвяне на прочутият пелин. На първо място ще ви е нужно червено или бяло старо вино, поне от миналогодишната реколта. Освен това ви е нужно и грозде от десертен ароматен сорт. Както и сушени стръкове сладък бял пелин и съвсем малко горчив пелин. Освен това във виното се слагат още кориандър, синапено семе, пресни дюли или обелени и нарязани на кубчета ябълки. След което всичко това се варежда на пластове в бъчвата. След което пелинът се претаква всеки ден в продължение на 40 дни.