fbpx
 

В Змейово се хвалят с местния пелин

За поредна година в края на декември в старозагорското село Змейово ще се проведе празник на пелина. Дъхавото вино, обогатено с ароматната и горчива билка се е превърнало във визитна картичка на населеното място. Празникът се организира за поредна година от местното читалище „Пробуда“. По време на веселбата местните майстори мерят сили кой е направил най-бистрото, ароматно и вкусно вино с пелин през последната година.

Zmeyovo wine

За гостите на фестивала остава шанса да дегустират традиционната напитка и да се включат в тържествата с народни песни и танци. Производството на местния пелин започнал Стоян Найденов. Негова паметна плоча можете да видите и днес в центъра на Змейово. Найденов е един от първите носители на Държавен дипло да производител на вино и пелин, издаден през 1919 г.

Змейовския пелин се приготвя от старо вино – червено или бяло, в който се поставя настройка от сладък пелин, кориандър, синап, дюли и ябълки. Докато сте в селото, в местното читалище можете да видите и изложен вторият препис на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски. Ръкописът е дело на поп Харитон и е направен в Змейово през 1871 г.

wine fest burgas
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.